Kanser hastalarının dikkat etmesi gerekenler
Kanser hastaları için sabit bir beslenme programı yoktur. Herkese uygun bir beslenme programı veya farklı gıdalar seçerek eksiksiz ve dengeli bir beslenme sağlamalıdır. Özellikle kanser hastalarında diyet, kullanılan tedaviye bağlı olarak ortaya çıkan yan etkilerin tipine ve şiddetine göre değişmektedir. Örneğin, doktor gözetiminde yapılan tedavi sonucu gelişebilecek disfajiye dayalı olarak besin açısından zengin sıvı gıdalar önerilir. Bu bölümde, olası birçok yan etki nedeniyle beslenme uygulamalarına ayrıntılı olarak bakacağız.
Beslenme programları yan etkilere ve kanser türüne göre değişir. Umarız bu bölümde bu konularla ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermişizdir.
Sağlık için yapılan bir diyet, insan vücudunun en iyi şekilde çalışması için çok önemlidir.
Tedavi sırasında sağlıklı bir diyet uygularsanız; gücünüzü korur, vücut dokularında aşınma ve yıpranmayı önler, dokularınızı yeniler ve enfeksiyona karşı direncinizi korursunuz.
İyi beslenen kişiler, olası tedavi komplikasyonlarıyla her zaman daha iyi başa çıkabilir. Aslında, bazı kanser tedavileri yeterli ve dengeli beslenen kişilerde daha etkilidir.
Kanser tedavisi gören birçok hasta, yiyeceklerin kanseri tedavi edebileceğine inanmaktadır. Bu nedenle sıklıkla özel gıdalar veya bitkisel karışımlar tüketir. Bununla birlikte, bu uygulamanın sağlık üzerindeki etkileri hala bilinmemektedir. Ne yazık ki, kanser hücrelerini öldürme yeteneğine sahip hiçbir yiyecek yoktur. Bununla birlikte, bazıları tedaviye bağlı yan etkiler üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, diğerleri kansere yakalanma riskini azaltır. Kanser beslenmesinin amacı, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri sağlayarak yan etkilere karşı daha dirençli, daha enerjik ve enfeksiyonla mücadelede daha iyi bir bağışıklık sistemi oluşturmaktır. Bir kanser hücresini yiyeceklerle öldürmenin veya belirli yiyecekleri tüketmeyerek aç bırakmanın bir yolu yoktur.
Kanser hastalarında büyük önem taşıyan beslenme kavramı, diğerlerinin izlemesi gereken diyetten çok da farklı değildir. Burada tedavilerin yan etkilerine bağlı olarak bireyin tam ve dengeli beslenmeye devam etmesi önemlidir.
Aşağıdakiler, tedaviden önce bireylere verilebilecek çeşitli sağlıklı beslenme tavsiyelerinden bazılarıdır:
Her gün en az 5 porsiyon farklı renkte sebze ve meyve yiyin.
İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam tahıl ürünlerini (tam tahıllar) seçin.
İşlenmiş ve yağlı et tüketimini azaltın.
Protein alımınızı artırın.
Kemoterapinin zararlı etkilerini en aza indirmek için özellikle tedavi sırasında en az 2 litre su için.
Şeker ve sağlıksız yağ oranı yüksek gıdalardan kaçının.