HIV (Human Immunodeficiency Virüs) kan ve korunmasız cinsel temas ile meydana gelebilen bir virüstür. Vücudun çeşitli dokularında ortaya çıkabilir fakat bağışıklık sistemi üzerinde daha çok etki gösterir. CD4+ T lenfositi isimli beyaz kan hücrelerini ortadan kaldırarak vücudun bağışıklık sistemini düşüren HIV, insanları savunmasız hale getirir.
Bu nedenle tedavi edilebilen menenjit, verem, ishal ve zatürre gibi hastalıklar vücuda zarar vererek kanser gibi büyük hastalıklara yol açmaktadır. HIV için geliştirilen tedaviler sayesinde vücudun vücutta yayılmasını ve bağışıklığı azaltıcı etkisini engelleyerek sağlıklı bir hayata sahip olmalarını sağlamaktadır.
HIV virüsünden meydana gelen AIDS ise bağışıklık sisteminin etkisi azaltılarak, vücudu kansere ve enfeksiyona koruyamaz hale geldiği aşamadır ve ölüme sebep olabilir. HIV pozitif bulunan herkeste AIDS oluşmaz.
Hastalığın tanı aşaması için ELISA testi yapılır. HIV virüsü vücuda girdikten sonra 3-8 hafta içerisinde, virüsle savaşılması için antikor üretir. Bu antikorların sayılabilecek hale gelmesi için 3 aylık bir dönem olan pencere dönemi gerekir. Bu pencere döneminin süresi herkeste farklılık gösterebilir.
Bu sebepten ötürü HIV testi bulaşma olduktan 4-6 hafta sonra yapılmalıdır. Kanda bulunan antikor seviyesinin ELISA yöntemi ile ölçülmesine HIV testi denir. Fakat antikorlar pencere döneminde oluşumlarını tamamlamadıkları için HIV testi kesin sonuç vermeyebilir.
Test eğer pozitif sonuç verirse, emin olmak için birkaç kez tekrarlamak gerekir. Daha sonra teşhis konur. Korunmasız temastan 90 gün sonra tekrar test yaptırılması gerekir. Antikör testleri için 90 gün sonra çıkacak sonuca güvenilmelidir.
Nerede Yapılır?
HIV testleri enfeksiyon bölümü olan Devlet hastanelerinde, Eğitim ve Araştırma hastanelerinde, Üniversite hastanelerinde, Özel hastanelerde ve daha pek çok sağlık kuruluşunda yapılmaktadır. Aynı zamanda HIV testi Türkiye’de bazı illerde ücretsiz şekilde ve kimlik bilgisi vermeden yaptırılmaktadır.
Şehrinizde nerelerde HIV testi yapıldığını öğrenmek isterseniz Sağlık Bakanlığı’ nın sitesinde yayınladığı listeye bakabilirsiniz. HIV virüsü vücuda girdiği ilk birkaç haftada hiçbir belirti göstermez. 2 hafta ile 4 hafta arasında ise boğaz ağrısı, ateş, vücutta pul pul döküme gibi gribe benzer belirtiler gösterebilir.
Hastalığın yaygın şekilde görüldüğü belirtileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Boğazda oluşan iltihaplanmalar ve ağrılar
- Lenf bezlerinde ortaya çıkan büyüme
- Kas ve eklemlerdeki ağrılar
- Vücutta çıkan döküntü
- Mide bulantısı ve kusma
- Uzun süren ve tedavisi olmayan ishal
- Ağızda, genital bölgede ve yemek borusunda oluşan yaralar
Fiyatı Ne Kadar?
HIV testi her hastanede değişiklik göstermektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bir ücret yoktur. Hastaneler kendi fiyat politikalarına göre fiyat belirlemektedir. Bu fiyatlar hastaneden hastaneye ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.
HIV virüsü şu durumlarda bulaşabilir:
- Kullanılmış ve dezenfekte işlemi yapılmamış iğne, şırınga, diş hekimliği aletleri, cerrahi aletler, makas, jilet, akupunktur iğneleri ve dövme aletleri ile bulaşabilir.
- Damar yoluyla bulaşabilir.
- Ağıza veya vajinaya temasla bulaşabilir.
- HIV virüsüne sahip erkek ve kadının cinsel organlarında oluşan kanamaların veya kadında oluşan adet kanının penise sürülmesi ile bulaşabilir.
- Anal ve oral şekilde cinsel temasla bulaşabilir.
Bu sebeplerden ötürü korunmasız ilişki sayısı arttıkça HIV virüsünün kişilere bulaşma riski de aynı oranda artmaktadır. HIV enfeksiyonunda diğer hastalıklarda da olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Bu sayede hasta erkenden tedavi edilebilir ve hastalığın bulaşma riski azaltılabilir.