Japonya geçtiğimiz hafta uzaya yollanan yeni roketiyle bir ilke imza attı. Çöplerin temizlenmesi amacıyla oluşturulan manyetik roket dünya yörüngesinde işlevini kaybetmiş olan uyduların uzay boşluğuna sürüklenerek yörüngelerin temizlenmesini hedefliyor.
Alüminyum ve çelik halatlardan oluşan yaklaşık 700 metre uzunluğundaki hurda toplayıcı, uzaydaki metal atıkları yavaşlatarak dünya yörüngesinden çıkarmayı hedefliyor. Kuzey Pasifik’teki Tanegaşima Uzay Merkezi’nden fırlatılan hurda toplayıcının, Dünya yörüngesinde bulunan büyük metal atıklarının faaliyet alanını değiştirmesi, atıkları atmosfere doğru iterek yanmalarını sağlaması bekleniyor. Ancak uzmanlar bu metal parçalarının uzaydan yeniden dünyaya itilmesiyle yeni hastalıkların ortaya çıkabileceğini söylüyor.
Uzayda uzun süre kalarak atmosferde parçalanan metal yığınları toz halinde dünyaya inerek üzerlerinde yeni bakteri ve mikropları dünyaya indirme ihtimali bulundurduğunu savunuyor. Dünya yörüngesinde, eski uydular ve fırlatılan roketler dahil olmak üzere milyonlarca metal parçasının bulunduğu tahmin ediliyor. Hızı saatte 28 bin kilometreye kadar çıkan bu metal parçacıklarının kazalara neden olabileceği ve telekomünikasyona zarar verebileceği belirtiliyor.
Japonlar düşman uyduları yok etmek için çöpçü yolladı
Başka bir kaynaktan ortaya atılan iddiaya göre Japonlar olası bir savaş durumunda düşman uydularını yok etmek için buaracı yolladıkları söylendi. Dünya yörüngesinde serbestce dolacak bu hurdacının diğer ülkelerin çalışan uydularına zarar vermesinden korkuluyor.